Bijna dagelijks vragen collega duivenmelkers wat ga je nu doen, doe je nog mee met de natour of wat ga je het volgende seizoen doen.Zelf weet ik echt nog niet hoe de toekomst eruit gaat zien. Op het ogenblik hangt dat maar van 1 ding af en dat is mijn gezondheid. Mocht het lukken om zelf weer de duiven in mijn handen te nemen dan ga ik zeker weer meedoen en anders niet.
Neemt niet weg dat ik nog steeds van de duivensport geniet. Ik vind het heerlijk om Henk, Emiel en Ilse te helpen. Dus eigenlijk ben ik ook nog niet bezig met mijn toekomst op het landje. Het is nog veel te vroeg om plannen te maken.
Er zitten nog wat oude duiven waarvan de duivinnen op de natour gespeeld zouden kunnen worden. Maar dan moeten ze wel getraind worden en opgeleerd. Zelf kan ik ze niet pakken om in een mand te doen. Tja dan houd het gewoon even op en is het logisch om te wachten tot ik weer gezond ben en niet meer afhankelijk van anderen.
Iets waar ik me nog meer aan loop te ergeren is de eindeloze stroom van negativiteit uitlatingen op social media. Ik kan af en toe lopen zeiken maar dat is dan terecht 😉 Maar wat je leest op FB dat gaat nergens meer over en zeker nu de jonge duiven vluchten zijn begonnen is het geklaag niet normaal meer. Hoe help je dat laatste beetje duivensport nog om zeep. Al die oproerkraaiers lukt dat aardig.
Natuurlijk zit het weer niet mee dit seizoen en dat is jammer maar het is niet anders. We moeten er maar aan wennen. We zijn te laat om nog iets aan het klimaat te veranderen in hoeverre we er überhaupt wat aan konden doen. er zijn tenslotte nog veel sterkere krachten dan alleen de mens. Wanneer planeten uit koers gaan lopen heeft dat enorme gevolgen op de aarde. Een verschuiving van 500 meter dichter of verder weg van de zon zorgt voor verbranding of bevriezing op de aarde.
De laatste jaren gaan er inderdaad veel jongen verloren maar lees en hoor eens goed om je heen. Het ligt voornamelijk aan de afdeling en de lossingscommissie nooit aan de duivenmelker zelf. Het is te gek voor woorden wat deze vrijwilligers naar hun hoofd geslingerd krijgen. Ga er maar aan staan, besef dat deze vrijwilligers de duivensport dragen. En wanneer er vrijwilligers gevraagd worden dan wordt het altijd heel stil.Er moeten nu eenmaal beslissingen worden genomen en geloof me je kunt het nooit goed doen. Alleen bij de mannen die vroeg zitten en weinig kwijt zijn die zul je niet horen klagen en zo is het altijd geweest en zo zal het waarschijnlijk ook altijd blijven.
Voor het jonge duivenseizoen gaat beginnen is het vaak al duidelijk. Je weet dat het bij veel liefhebbers weer op een fiasco gaat uitdraaien. Zeker wanneer de eerste africhtingen met een kopwindje gaan beginnen. Ik ga niet bijdehand doen maar veel liefhebbers denken er te makkelijk over en andere liefhebbers doen er juist te veel aan.
Wanneer de eerste africhtingen eraan komen dan begint de ellende. De melkers beginnen nerveus te worden en op het laatste moment moet er nog van alles gebeuren aan de jonge duiven. Daarmee bedoel ik niet alleen de paramixo enting maar ze worden nog even tegen luis gedruppelt en ook al mankeren ze niets. We geven ze ook voor de zekerheid een kuurtje tegen geel of ornithose en alsof ze nog niet genoeg gif hebben gehad doen ze ook preventief iets tegen e-coli. Dit allemaal in de laatste paar weken voor de africhtingen moeten de jonge duifjes die net zo lekker gingen. Op korte termijn een hoop gif zien te verwerken en op de dag van inkorven krijgen ze aan het eind van de middags ook nog eens een paar handen voer om zich nog gauw even vol te vreten. En dat allemaal bij jonge duiven die nog steeds niet hebben leren drinken in de manden.Vervolgens staan die duivenmelkers nog stom te kijken ook als het jonge duivenhok leeg blijft. En dan begint het onbegrip, ze hebben er alles aan gedaan wordt er gezegd. Aan jezelf kan het natuurlijk nooit liggen. Ik heb nog nooit van een duivenmelker gehoord ik heb stomme fouten gemaakt volgende keer maar anders doen. Nee, ze beginnen dan spontaan iedereen de schuld te geven. Elke vrijwilliger wordt gekielhaald, lossingscommissie, bestuurders alles en iedereen die z’n best doet wordt met de grond gelijk gemaakt. I.p.v. eerst eens naar zichzelf te kijken, proberen te leren van de liefhebbers die geen of weinig verliezen hebben. Kijk eerst naar wat jezelf verkeerd doet en snap je het niet vraag het aan de liefhebbers die er verstand van hebben. Aan de liefhebbers die geen verliezen hebben en probeer dan iets te leren. Je hebt kans dat je dan ook veel hoger in de uitslagen te vinden bent.
Ja dit keer was de lossing op Vrijdag, natuurlijk komt het slecht uit voor de mensen die werken. Logisch, dat is ook lullig maar helemaal niet lossen en dan het hele programma aanpassen is dat dan de oplossing. Ik ben zaterdag naar Zeeland geweest toen begreep ik prima waarom de lossing naar de vrijdag is gegaan wat een noodweer.Vrijdag met het wachten op Duffel begon het geklaag weer. De polder is zwaar bewolkt, ze hadden nooit mogen lossen, dit gaat duiven kosten pfff het is vermoeiend om te luisteren naar al die poeplappen.
Even een voorbeeld, Ilse en Henk hebben op Breda, Roosendaal en Duffel ingekorft. Na drie keer missen er in totaal nog 5 duiven op het landje.Nog zoiets, een goede kennis zit nog geen 2 kilometer bij ons vandaan met zijn duivenhok. Hij geeft op Duffel 114 duiven mee en op vrijdagavond 112 thuis. Hoezo verkeerd gelost, echt niet.
Ik ben altijd nieuwsgierig wanneer er liefhebbers zijn die veel duiven kwijt zijn geraakt. Waar worden de duiven dan opgevangen. In veel gevallen is het dan ergens halverwege de losplaats en hun eigen hok. Je weet dan ook dat de betreffende duif het grote koppel op de helft van de vlucht niet meer bij kon houden en dat het zo goed als zeker een probleem is met de luchtwegen.Maar nu met de vlucht van Duffel met een kopwind. Hoor ik de vele klagers ook zeggen dat de duiven zijn gestrand in de kop van het hoge noorden en zelfs op de eilanden. Zonder dat we een kruis lossing hebben gehad met Friesland. Vaak gebeurd dat bij de liefhebbers die er te veel aan doen en ze te gek maken.
We hebben het meegemaakt met een liefhebber bij ons uit Almere. Deze liefhebber had een mooie ploeg met jonge van Loon duiven zitten. Maar de beste man had een zoon die veel verstand had van sportvoeding en een prachtig mooi schema voor de duiven had gemaakt.Nog nooit hebben we zulke duiven in ons handen gehad wat een spiermassa maar toen kwam Minderhout met een ZW windje. Wat was hij blij met de jongen die op de eilanden zaten want dat was nog te doen om de duiven op te halen maar ga ze maar eens uit Denemarken halen en daar zaten de meeste duiven.Toch missen we hem nog steeds, vooral op de zondagochtend dan stond er altijd een koffiebeker vol met cognac met een klein beetje zwarte koffie voor hem klaar. Wat een pracht kerel maar postduiven houden was toch wat te moeilijk voor hem.