De tijd is snel gegaan, net als de inhoud van de koffiepot en de koektrommel op het landje.

Mijn kweekseizoen zit erop, ik ben klaar. Henk Joffer heeft zes prachtige Calis jongen gebracht en met deze laatste toevoeging is mijn jonge duivenhok compleet.

Een geschenk van Henk Joffer

Het zou overdreven zijn om te zeggen dat ik een gat in de lucht sprong, aangezien zelfs een eenvoudige drempel tegenwoordig lijkt op een circusact, maar ik ben Henk ontzettend dankbaar.

In het kweekhok heb ik al wat nakomelingen terug van de 333-lijn; een zoon, een dochter en een zus. Ik ben deze lijn aan het kruisen met andere, voor mij nieuwe, soorten in het kweekhok. Het is leuk werk en ik heb veel vertrouwen in deze kruisingen.

En dan het speciale geschenk, Henk gaf me een prachtig licht kras duivinnetje dat direct afstamt van een volle broer van de 333. Haar moeder komt uit een uitstekend stamkoppel van Geurt Doppenberg: Super Fatima x Hurricane Lady van Jan-v-d Pasch & dochter.

Ik twijfelde even om het duivinnetje voor de kweek te gebruiken, maar zoals Henk zegt: eerst laten vliegen en zich bewijzen.

Kortom, er zit weer een fris en mooi team jonge duiven in het hok. Vorige week, eind januari, ben ik begonnen met het uitwennen van de vroegste jongen, bij voorkeur doe ik dat in de namiddag in kleine groepjes, en voorlopig alleen bij donker weer.

Vleugels nog niet helemaal dicht

Ik ben geen voorstander van te snelle jongen. Tegenwoordig speen ik ze wat vroeger, rond de 21 dagen, en dat bevalt goed. Wachten tot de vleugels dicht zijn, doe ik niet meer. Jongen op de grond houden, apart met azende duivinnen, is ook verleden tijd. Op het eerste gezicht lijken ze jong, maar de oudere jongen geven een goed voorbeeld met eten en drinken. Piepers die het niet snappen, jammer, dat betekent een zitplaats minder schoonmaken. Gelukkig heb ik nog geen knipperende ogen of schreeuwers gezien. Het gaat goed zo.

Paramixo vaccinatie

Vrijdag worden de oude vliegduiven gevaccineerd. Aangezien er bij de jongen niets meer wordt toegevoegd, worden zij ook meteen gevaccineerd.

Ton en Iraj zijn nog aan het bijplaatsen, zij zijn eind februari aan de beurt voor vaccinatie. Ik probeer ze te overtuigen dat je de echte winterjongen alleen in de eerste vluchten wat vroeger kunt pakken, en dat juist later in het seizoen de latere jongen, mits goed verduisterd, aan kop vliegen. Helaas lukt het overtuigen van de mannen nog niet zo.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *