Hok vol veren

Het jonge duivenspel en de natour vluchten zijn nog maar net een paar weken afgelopen en het is niet te geloven hoe snel de duiven kaal worden. Vooral nadat we het bijlichten hebben gestopt. Het zet je ook weer aan het denken hoe het volgend jaar gaat worden met het nieuwe vliegprogramma. Wanneer het jonge duiven seizoen een paar weken opschuift ben ik bang dat alleen liefhebbers die gespecialiseerd zijn in het verduisteren en bijlichten nog prijzen pakken. De duivenmelkers die minder bedreven zijn in het verduisteren en bijlichten of hier niet aan mee willen doen hebben dan twee problemen. Minder ervaren duiven voor het jaar erop met alle gevolgen van dien en weinig motivatie meer om deel te blijven nemen omdat ze geen prijs meer kunnen winnen bij het jonge duivenspel. Juist deze liefhebbers hebben we zo hard nodig om de vrachtkosten nog betaalbaar te houden.

Nu zijn de duiven kwetsbaar

Het weer slaat om en door de rui gaat de conditie hard achteruit. Laten we eerlijk zijn wanneer de vluchten zijn afgelopen worden we zelf ook met alles een stuk makkelijker en precies in deze ruiperiode zijn onze kale gevleugelde vrienden het meest kwetsbaar.

Paratyfus kuur op 1 oktober

De salmonella bacterie sluimert weer door de duivenhokken heen. Veel melkers beweren dat ze nooit last hebben gehad van Paratyfus (de grootste onzin) , nou zijn er liefhebbers die nodig een keer bij Hans Anders naar binnen moeten stappen voor een knap brilletje omdat ze in het hok nooit iets verkeerds zien. Wanneer ze dan toch wat in de gaten hebben is het vaak al veel te laat en dan zijn er nog de liefhebbers die onder de categorie leugenaars vallen, bij hun mankeren de duiven nooit wat , medicijnen gebruiken ze zelden. Maar stap eens op Maandag bij de dierenarts naar binnen en daar zitten ze dan met hun gezonde kolonie met duiven. Ze gaan met een plastic tas vol medicijnen de deur (het liefst achterdeur) uit omdat ze zo gezond zijn. Laten we eerlijk zijn hebben we niet allemaal wel een keer een duif die erg mager is of een hangende vleugel heeft, hoe vaak hoor je niet dat er een nestjong niet goed opkomt of een pulletje dood gaat. Het eerste waar je aan moet denken dat is toch echt Paratyfus. Na de laatste vlucht zijn we gelijk begonnen met het selecteren van de kweek en vliegduiven. Voor het gemak proberen we altijd om op 1 oktober te beginnen met een goede Paratyfus kuur deze kuur geven we minimaal 10 dagen en vijf dagen later gaan we ze gelijk laten enten tegen Paratyfus. De meningen hierover zijn erg verdeeld maar wij stappen hier niet vanaf het bevalt ons prima en we schamen ons er niet voor dat dit tegenwoordig helaas nodig is.

Teleurstellingen

De laatste paar weken heb ik verschillende mensen teleur moeten stellen omdat ik ze niet kan of wil helpen. Terwijl veel mensen dat zo langzamerhand wel gewend zijn van me. Na de afsluiting van het seizoen heb ik besloten om voorlopig voor niemand meer klaar te staan. Dit komt niet alleen omdat ik zelf teleurgesteld ben in liefhebbers maar ook omdat er teveel energie in gaat zitten die ik zelf hard nodig heb. Het nee zeggen tegen iemand kost me meer moeite dan ik verwacht had maar het is op het moment gewoon niet anders. Vaak zijn het de beginnende liefhebbers die een beetje hulp kunnen gebruiken of de wat oudere duivenmelkers die moeite hebben om hun hok met duiven gezond te houden en nog een duifje op de uitslag te draaien. Voorlopig hoeft jammer genoeg niemand meer op mijn hulp te rekenen.
Protected by CleanTalk Anti-Spam