Zodra de jongen gespeend worden krijgen ze eerst een week tot tien dagen lang een kruidenkuur. Deze kuur bestaat voorlopig alleen nog maar uit knoflook, uien, rauwe honing, lugol en oregano. Klinkt als de ingrediënten voor een exotische salade, toch? Nou, niet echt. Het bevordert de gezondheid van de duiven, en ziekten als tricho (geel), coccidiose en wormen kunnen ermee in toom gehouden worden.
Het is belangrijk op te merken dat een kruidendrankje geen medicijn is; we willen immers niet dat onze gevederde vrienden denken dat ze in een apotheek zijn beland.
Het is cruciaal dat de duiven ruim van tevoren wennen aan deze kruidenkuur, vooral vóór het vliegseizoen wanneer ze overschakelen naar de echte kruidendrank.
Als je net als ik niet tegen knoflook kan, en al moet kokhalzen van een bakje kruidenboter op tafel, dan is het maken van de kruidendrank echt geen lolletje.
Maar nu ook Ton en Iraj op het landje vliegen is het een stuk goedkoper dan al die dure flessen die in de handel zijn.
Dus zeker de moeite waard om voldoende voorraad te maken en om de koelkast ermee te vullen.
Mocht je ook onze kruidendrank willen proberen. Laat maar weten we hebben regelmatig weer een verse voorraad.
Bloedje fanatiek aan het werk
Bij Iraj zag ik de eerste jonge duiven al over de grond scharrelen. Ton en Iraj hebben het met elkaar nu zo geregeld dat Iraj het hokje gebruikt waar Ton vorig seizoen op heeft gevlogen.
Ton is druk bezig een afdeling schoon te maken van een hok, wat we nog steeds het hok van Ilse noemen. Het is wel even wennen om Ton zo bezig te zien met schoonmaken.
Uiteraard is Ton voorzichtig met zijn longen, risico nemen doet hij niet. Als Ton een hok (zonder duiven) instapt dan gaat er niet alleen een professioneel masker op, maar ook een bivakmuts inclusief een overall en huishoudfolie om zijn schoenen. Het is gewoon angstaanjagend om hem zo bezig te zien, bij het loket van de bank hoeft hij dus niet om geld te vragen, ze geven het al af bij binnenkomst.
Rode duiven, de haute couture voor roofvogels
Edward had zijn duiven weer op het landje gedropt zodat hij een maandje kon gaan genieten van het goede leven in Thailand. Vorig jaar hebben we wat eieren over kunnen leggen van zijn duiven, en ik mag wel zeggen met succes. Nu kwam het qua datum iets ongelukkiger uit, maar van de belangrijkste koppels is het toch weer gelukt om wat prachtige jongen te kweken.
Ik had een stille hoop dat er niet zoveel rood uit zou komen, maar met ringen was het snel duidelijk, het is hoofdzakelijk rood en dat is jammer genoeg nou juist de kleur die er met uitwennen als eerste tussenuit gepakt wordt door de roofvogel.
Volgende kweekronde
De kweekkoppels waren alweer aan de volgende ronde toe. Daar zet ik dan een tweede nestschaal bij in de broedbak, tussen de schaal en het nestmatje gaat wat kamille (tegen luis) en terwijl de meeste jongen er nog af moesten, lagen er alweer eieren voor de volgende ronde.
Deze tweede ronde is bedoeld om straks wat piepers aan te vullen bij de jongens en wat bonnetjes af te handelen.