Jonge Duiven Met Een Oude Ring: Een Eerlijke Evaluatie.
Het afgelopen seizoen bracht de nodige uitdagingen met zich mee voor onze jonge duiven met een oude ring. Laten we eerlijk zijn, aanvankelijk was het misschien een beetje teleurstellend, maar laten we eens nader bekijken of dit wel terecht is.
Ik begon met een enthousiaste groep van 11 jonge duiven, die vanaf de allereerste Vitesse-vlucht telkens werden geconfronteerd met een oostelijke wind. Dit was niet bepaald gunstig voor hun ontwikkeling. Bovendien kwam het volgende probleem om de hoek kijken: de jonge doffertjes, die slechts zo’n 15 weken oud waren, moesten worden ingekorfd bij de oudere doffers. Dit was een zware opgave voor hen, om te concurreren met de ervaren doffers.
Desondanks deden ze waardevolle ervaring op tijdens de vit/midfond-vluchten en maakten ze zelfs enkele uitstapjes naar Melun met Brabant 2000. Uiteindelijk bleven er van de oorspronkelijke 11 jonge duiven nog 6 over, waarvan ik overtuigd ben dat ze volgend jaar voor plezier en succes zullen zorgen. Het zou echter nog bevredigender zijn geweest als we een paar keer een vroege prijs hadden gewonnen.
Wat betreft dit ploegje jonge duiven, moeten we echter ook naar onszelf kijken. Het is begrijpelijk dat er geen echte kopduiven uit zijn voortgekomen. Soms, als dingen niet gaan zoals gehoopt, zijn we snel geneigd om in de knoop te raken met gedachten en overal aan te twijfelen. Zo begon ik deze jonge duiven te voeren als oude duiven, terwijl ze eigenlijk dezelfde leeftijd hadden als de jonge duiven die lichter en specifieker werden gevoerd, en zij presteerden juist uitstekend. Als je ze te zwaar voert, vliegen ze simpelweg geen prijzen meer. Het was dom van me om in deze val te trappen, en dat had nooit mogen gebeuren.
Een Nieuw Begin met Onbekende Duiven
Maar er waren ook lichtpuntjes en waardevolle lessen. Zo begon ik met een geheel nieuwe groep duiven waarover ik niets wist. Deze jonge duiven werden geschonken door verschillende liefhebbers, en tot mijn verrassing bevatten ze veel Calis- en Rigter-duiven. Hoewel ik geen idee had of ze bij mijn systeem pasten, besloot ik ze een kans te geven.
Sommige mensen twijfelden aan deze duiven, bewerend dat ik niet de bijbehorende liefhebbers had, dat je zonder hun specifieke systeem geen succes zou behalen, of dat ze te gevoelig waren voor coli. Maar ik doorzag deze vooroordelen al snel. Deze duiven blijken gewoon toppers te zijn, met kwaliteit en potentie voor de toekomst. Ook prima passend bij mijn systeem van duiven houden.
Mijn eigen systeem van duiven houden is wellicht niet gangbaar, maar ik ben er vastberaden in. Duiven die mijn aanpak niet aankunnen, hebben geen plaats in mijn hok, ongeacht hun afkomst.
Alles begint al bij het spenen. Zodra de jonge duiven zelfstandig kunnen eten en drinken, verdwijnen de voerbakken uit het hok en blijft de voederplank bewust onaangeroerd, zodat het voer zich vermengt met hun uitwerpselen. Hetzelfde geldt voor de drinkbakken, die ik alleen bijvul zonder ze schoon te maken. Ja, er zijn weleens duifjes die niet helemaal in orde lijken, maar een echte coli-uitbraak is al heel lang niet meer voorgekomen. Sterker nog, de laatste jaren heb ik helemaal geen coli meer in mijn hokken gezien. Dit is iets wat veel duivenmelkers met brandschone hokken en medicijnkasten vol medicijnen niet kunnen zeggen.
Resultaten en Prestaties: Een Seizoen om Trots Op Te Zijn
We kunnen met tevredenheid terugkijken op een seizoen met onze jonge duiven, met mooie resultaten zoals twee keer de eerste plaats in regio Noord, zowel een derde plek onaangewezen als aangewezen in regio Noord, en maar liefst drie duiven bij de top negen duifkampioenen, waarvan twee met 9 prijzen uit 9 vluchten. Ook mogen we niet vergeten dat we met 32 duiven begonnen en er 29 hebben weten te behouden.
Bovendien heb ik genoten van het hok van Ton, waar we met 10 duiven zijn gestart, voornamelijk afkomstig van Edward,uit zijn Calis-duiven. We hoorden vaak dat hij de grootmeesters heeft verslagen. En dan hebben we nog de tweede duifkampioen in regio Noord, zelfs de vijfde in de hele afdeling 7. Dit is een indrukwekkende prestatie, vooral als je bedenkt dat we nog steeds 9 van de 10 duiven hebben.
Kortom, dit seizoen bracht uitdagingen, leermomenten en hoogtepunten met zich mee. Nu kijken we uit naar het volgende seizoen, vol nieuwe kansen en avonturen.